Vi vill att du ska äta middag hos oss och enligt oss finns ingen bättre middagsmat än husman. Det handlar om att laga rustik mat från grunden utifrån säsongens förutsättningar. Därför lagar vi det. Ibland helt enligt tradition men ofta med en modern twist.
Menyn byter vi och uppdaterar efter säsong men det finns alltid en veckans rätt. En klassiker till extra förmånligt pris. Varje dag lagar vi ett begränsat antal portioner så det är först till kvarn som gäller!
Vi är kvarterskrogen men den rustika, genuina och vällagade maten. Vi utgår från de klassiska svenska smakerna men låter oss inspireras av såväl internationella kök som moderna trender.
En av Axets grundare, restaurang- och barchef, Liam, började sin bana på Londons nattklubbsscen år 2006. Efter att ha samlat restaurangerfarenhet från stora delar av världen förde kärleken honom till Sverige 2016. Här fortsatte han sin bana på flera av Göteborgs kändaste barer tills han i november 2022 drog igång krog Axet. Liam har ett brinnande intresse för öl, cocktails och Tottenham Hotspurs. Det senare lämnar vi därhän men pilsner och cocktails älskar vi! Utbildad Tapster i Plzen är han expert på öl i alla dess former. Genom sin kreativitet och noggrannhet bakom baren skapar han innovativa cocktailkort och blåser nytt liv i gamla klassiker. Med passionerad brittisk gästfrihet kommer Liam och hans team göra allt för att du ska trivas hos oss på Krog Axet.
Köksmästare Oskar har varit med på Axet från start. Vid sidan av möbelsnickarskolan började han skolas till kock på Skara stadshotell redan vid 12års ålder. Sedan dess har kockyrket fört honom runt världen. Efter att ha provat all världens mat kom han fram till det som så många av oss gör - svensk mat är bäst. Därför kom han att landade han i Göteborg. Via köket som på ikoniska ställen som Smaka, Elite Plaza och Red Lion hamnade han här på Axet.När Oskar tog över som köksmästare 2023 satte hans passion för husman avtryck i menyn direkt. Med känsla för tradition och med nyfikenhet för nya smaker lagar han, med utgångspunkt i säsongens råvaror, rustik mat från grunden för alla tillfällen. Oskar, med sitt stora hjärta från Schlätta, kommer gärna ut i lokalen och presenterar både sig själv och sin mat.
Tove och Eskil äger Axet tillsammans med Liam. Uppvuxna i Göteborg lärde de sig älska kroglivet i stan på klassiska ställen som Kompaniet, Cue club, Nefertiti, Klaras och Sticky Fingers i slutet av 1900talet. Sen kom livet emellan, med familj och lärarutbildningar. Krögarbanan startades år 2007 då de fick möjligheten och äran att ta över Gyllene Prag. Mycket har hänt sedan dess, det har blivit fler restauranger, bryggeri och vinimport. Axet är familjens fjärde och yngsta krogmedlem. Känslan för det rustika och genuina, för atmosfären och för stämningen, är med på alla ställen. Målet är att skapa den ultimata kvarterskrogen, det ska vara folkligt och hemtrevligt - stället där alla känner sig hemma och där alla är stammisar – oavsett om din passion är mat och prat, bärs eller cocktails.